We krijgen vaker te maken met weersextremen zoals zware regenbuien en langdurige hitte. Als ondernemer wil je jouw gebouwen en terrein zo goed mogelijk bestand maken tegen deze omstandigheden. Voor ondernemers die gasten ontvangen, is een klimaatadaptief terrein erg belangrijk om de gast een comfortabel verblijf te kunnen bieden. In een kantoor- of werkomgeving draagt een klimaatadaptief terrein en gebouw bij aan een prettige werkplek voor de medewerkers. Door naast klimaatadaptieve eigenschappen van de terreininrichting ook rekening te houden met de diversiteit aan soorten planten, insecten en dieren, kan het terrein en de gebouwen positief gaan bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Dit heeft tevens een positieve invloed op de beleving van gasten en medewerkers, en je algehele uitstraling.
Om te komen tot de juiste maatregelen en het selecteren van de juiste planten en (fauna)voorzieningen die optimaal bijdragen aan de lokale biodiversiteit en klimaatadaptatie, zul je goed naar je organisatie moeten kijken vanuit verschillende hoeken. Vanuit Green Elevation helpen we jou daar graag verder mee. Wil je bij de basis beginnen met een top 10 aan maatregelen? Dan sluit de Quickscan Natuurinclusief het beste aan. Heb je al een aantal maatregelen genomen of wil je een uitgebreid, integraal plan met plant- & productadvies? Kijk dan naar ons aanbod voor het Uitgebreide Maatwerkadvies.
Bij de Quickscan Natuurinclusief staat het gesprek op locatie centraal. We inventariseren samen de huidige situatie, omgevingsfactoren, uitdagingen en kansen. Daarna lopen we samen over het terrein om een goed beeld te krijgen. Tijdens deze rondgang signaleren wij kansen en geven we tips om het terrein biodiverser en klimaatadaptiever in te richten. Dit gesprek koppelen we aan je terug op een factsheet Natuurinclusief, waarop een top 10 van maatregelen staat. Met deze top 10 kun je direct aan de slag. Dit is als volgt samen te vatten:
Het uitgebreide advies gaat een stuk verder en dieper op de materie in dan de Quickscan. In dit traject delen we het terrein op in deelgebieden. Voor deze deelgebieden stellen we een maatwerkadvies op, dat past binnen de kaders van het terreingebruik en eventuele omgevingsfactoren (zoals landschapsvisies of omliggende Natura-2000 gebieden). Per deelgebied volgt een planten- en productenlijst, waarop zaken als nestkasten, insectenvoorzieningen of verhardingsmaterialen zijn weergegeven. De planten en producten zijn voorzien van een richtprijs en, waar mogelijk, een voorkeursleverancier. Tijdens het tweede gesprek lichten we deze adviezen toe. Door de plant- en productenlijsten wordt je als ondernemer volledig ontzorgt en kun je direct met de maatregelen aan de slag.
Wij starten met een bureaustudie. Deze studie gebruiken wij om ons in te lezen in het gebied waar jouw terrein zich in bevindt. We stellen de klimaatkaarten van het terrein op, onderzoeken of er landschap- en/of natuurvisies van toepassing zijn en stellen de grondsoort en inschatting van de grondwaterstand vast. Daarnaast worden faunawaarnemingen in het gebied onderzocht. Deze zaken geven allemaal input voor het adviesrapport.
Na de bureaustudie maken we een afspraak voor het bedrijfsbezoek. Tijdens dit bezoek inventariseren we de huidige situatie van het terrein en welke uitdagingen zich op het terrein voordoen. Ook je wensen en mogelijke doelen ten aanzien van klimaatadaptatie en biodiversiteit zullen worden besproken. Daarna maken we gezamenlijk een ronde over het terrein.
Op basis van de bevindingen tijdens het bedrijfsbezoek, stellen wij een terreinscore vast. De methode die wij daarvoor hanteren is terug te vinden op de pagina “methodiek”. Op basis van deze score, de bevindingen van het veldbezoek en de gegevens uit de bureaustudie, stellen wij per deelgebied maatregelen vast om dat deel van het terrein biodiverser en klimaatadaptiever in te richten. Dit resulteert in een overzichtelijke kaart, waar de maatregelen aan gekoppeld zijn. Deze maatregelen worden per deelgebied voorzien van een plant- en productenlijst, inclusief richtprijzen, aantallen en leveranciers.
Tijdens het tweede gesprek lichten wij de maatregelen uit de toegestuurde rapportage toe. In dit gesprek geven wij advies over de volgorde van uitvoering.
Een belangrijk onderdeel van een natuurinclusief terrein, is klimaatadaptatie. Om vast te stellen welke maatregelen op welke plek op het terrein het meest zinvol zijn, maken we gebruik van wateroverlast- en hittekaarten. De voorbeelden hieronder geven een indicatie hoe deze kaarten er voor jouw terrein uit zullen zien.
Een ander extreem weerbeeld wordt veroorzaakt door grotere schommelingen in de (gevoels-)temperatuur. Diverse vergroeningsmaatregelen kunnen door schaduwwerking en verdamping bijdragen aan het verkoelen van het terrein. Op bovenstaande kaart is de voorspelde gevoelstemperatuur in 2050 bij sterke klimaatverandering weergegeven. Factoren als wind, luchttemperatuur, straling van de zon en luchtvochtigheid zijn meegenomen in de beoordeling. De data is afkomstig van de Bijsluiter Stresstest en gevalideerd door de WUR. Wij gebruiken deze kaarten om vergroening slim in te zetten om de gevolgen van hogere (gevoels-)temperaturen op jouw terrein zo klein mogelijk te maken.
Door klimaatverandering ontstaat extremer weer. Eén van deze extremen zijn hevige regenbuien (piekbuien). Diverse vergroenings-maatregelen kunnen de overlast van dergelijke buien beperken. Dit leidt tot een verbeterde waterberging. Op bovenstaande kaart is de voorspelde wateroverlast van een zware piekbui van 70 mm in 2 uur op het terrein te zien. Op dit moment komt een dergelijke bui eens per 100 jaar voor. In de toekomst zullen dergelijke buien echter frequenter gaan voorkomen. De data is gebaseerd op de Europese Richtlijn Overstromingsrisico’s. Wij gebruiken deze kaarten om vergroening en wateropslag en/of waterberging slim in te zetten om de gevolgen van een piekbui op jouw terrein zo klein mogelijk te maken.