Bloemenweides zijn velden die bestaan uit een mix van verschillende soorten bloemen en grassen. In een bloemrijk grasland is er sprake van een mix tussen grassoorten en meerjarige bloemen. Het bloemrijke grasland kenmerkt zich door lage beheertijd- en kosten. Dit is niet alleen gunstig voor de portemonnee. Door de lange periodes tussen de maaibeurten, hebben de bloemen meer tijd om volledig in bloei te komen. Deze bloei is essentieel voor insecten, vlinders en bijen. Bij de toepassing van inheemse soorten bloemen wordt dit effect over het algemeen nog groter. Het is echter wel belangrijk om het bloemrijke grasland één tot twee keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren.
De natuur zelf is de beste leermeester. Het is daarom aan te raden om het zadenmengsel in te zaaien in de periode dat de planten in dit mengsel van nature hun zaadval hebben. Als vuistregel geldt hiervoor het volgende:
Deze zaaiperiodes zijn niet in beton gegoten, je kunt hier prima van afwijken. Zaai in ieder geval niet in langdurige natte of droge perioden.
Het goed inzaaien van het bloemenmengsel is belangrijk om de zaden goed te laten ontkiemen. Hieronder vind je de stappen om het mengsel in te zaaien.
Stap 1: Creëer een vals zaaibed
Als je in bestaande grond gaat zaaien, moet deze zo veel mogelijk vrij zijn van andere (on)kruiden. Deze groeien namelijk sneller dan de zaden van het bloemenmengsel die nog moeten ontkiemen. Hierdoor zal het bloemenmengsel niet goed tot zijn recht komen. Om dit te voorkomen, kun je starten met de aanleg van een zogenoemd “vals zaaibed”. Dit doe je door het stukje grond waar je het bloemenmengsel wil inzaaien één tot twee maand voor je gaat zaaien te bewerken (bestaande vegetatie inclusief wortels weghalen en schoffelen). Het (on)kruid zal in dit stukje grond sneller groeien dan in de omliggende, niet bewerkte delen. Door het opkomende (on)kruid regelmatig weer weg te schoffelen en af te voeren, put je deze zaden uit. Hierdoor zal het (on)kruid weinig kans zien om straks tussen de zaden van het bloemenmengsel terug te groeien. Je hebt dus meer kans van slagen.
Stap 2: Aanharken en licht aanstampen
Zodra de periode is aangebroken om te zaaien, is het belangrijk om de vrijgemaakte grond aan te harken en licht aan te stampen. Stamp de grond niet te hard aan, anders kunnen de zaden in de verdichte grond niet goed wortelen.
Stap 3: Zaden mengen met zand
Om de zaden goed over de grond te kunnen verspreiden, is het aan te raden om de zaden te mengen met een emmer of kruiwagen zand. Hoe hierbij de vuistregel aan dat je per liter zand 5-10 gram zaden gebruikt. Een gemiddelde emmer heeft een inhoud van 10 liter (50-100 gram zaden), een gemiddelde kruiwagen 100 liter (500-1000 gram zaden).
Stap 4: Zaaien
Zaai het mengsel van zaden en zand in dunne lagen uit. Het is niet erg om meerdere lagen over elkaar uit te strooien. Door het kleurverschil van het zand en de grond waarop je zaait, kun je goed zien welke delen je hebt gemist.
Stap 5: Licht inharken
De laatste stap is het licht aanharken van het uitgestrooide mengsel, zodat de zaden bedekt raken met een dun laagje zand/grond. De zaden mogen niet dieper komen te liggen dan de dikte van het zaad zelf, dus hark vooral niet te stevig aan. Mocht het vlak na het zaaien gaan regenen, dan is het inharken vaak niet eens nodig. Mocht er toch een drogere periode aanbreken, dan is het raadzaam om af en toe water te geven. Zorg er in ieder geval voor dat de grond niet te nat wordt. Verder kun je nu de natuur zijn gang laten gaan!